Ciekawostki kawowe

Cafe Milanese – Kawa dla łasuchów

Porządne espresso, lody i bita śmietana… prawdziwa uczta gdy masz ochotę na kawę i coś słodkiego, ale niekoniecznie ciastko – Cafe Milanese. W polskich kawiarniach ciągle rzadko spotykane, mimo że jej przygotowanie nie jest trudne. A oto przepis:

Do schłodzonej szklanki wlewamy lekko posłodzone espresso, dwie kulki lodów (kawowe według oryginalnego przepisu, ale proponuję również wypróbować inne smaki: waniliowe lub czekoladowe), na zakończenie prawdziwa bita śmietana (nie może być słodka!), a do dekoracji kilka ziaren kawy. Pycha… szczególnie w ciepły, senny dzień.

Kawa po mediolańsku ma w Zachodniej Europie długą i ciekawą historię. Nazwa została nadana po bitwie pod Mediolanem w sierpniu 1914 roku, kiedy to marsz armii niemieckiej na Francję został opóźniony przez to dzielnie stawiające opór miasto. 12 dni przyczyniło się w rezultacie do klęski inwazji niemieckiej na Francję. Wroga nazwa kawy – Austro-Węgry walczyły po stronie Niemiec, jako jedno z Państw Centralnych – została zmieniona w hołdzie na Milanese. I szybko się przyjęła… przynajmniej we Francji. W innych krajach można spotkać ją także pod innymi nazwami.

Kawiarnia mediolańska

Kawiarnia w Mediolanie – z pewnością podają tam taką kawę

Jak samodzielnie palić ziarna kawy?

Nie jest to jeszcze jakiś wielki trend we Włoszech ani w Polsce, jednakże coraz częściej zdarza się, że miłośnicy kawy chcą samodzielnie przygotowywać mieszanki, które piją. Coraz więcej ludzi kupuje zielone ziarna kawy, które następnie samodzielnie wypala.  Jeśli chcesz kupić maszynkę do palenia kawy – prażarnik, musisz wpierw zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Przede wszystkim musisz zdecydować gdzie będziesz wypalać kawę. W efekcie wypalania powstaje dym i sadza ze spalonych łusek. Czym dłużej będziesz wypalac ziarna (chcąc uzyskac odpowiednio ciemną barwę) tym więcej wyprodukujesz dymu. Dlatego jeśli chcesz uzyskać ziarna o wyjątkowo ciemnej barwie, lepiej abyś wypalał je poza domem.
Kolejna rzecz to hałas – maszyna podczas pracy, która trwa zwykle ok. 20 minut wydaje dźwięk zbliżony do suszarki do włosów. Kupując maszynę staniesz przed dylematem: hałas czy wysoka cena – dobry prażarnik kosztuje ok 1 000 euro.
Nie spodziewaj się, że bedzie to jednorazowy wydatek. Przy regularnej eksploatacji prażarnik będzie działał przez jakieś 2-3 lata.

Wokół filiżanki espresso

Istnieje wiele sposobów na zwiększenie przychodów baru. Niektóre z nich są kreatywne, inne dziwaczne, kontrowersyjne, budzące nadzieję na sukces, a także takie, które wymagają jeszcze wielokrotnego testowania. Jeśli chodzi o mnie – mówi Gabriele – to po dwudziestu latach pracy za barem uważam, że najlepsze pomysły to takie, dzięki którym tworzymy doskonałą jakość – to właśnie dobre „know-how” tworzy naszą przewagę konkurencyjną. Dlatego też, aby zwiększyć przychody potrzebujemy nie tylko doskonałej jakości ale także odpowiedniej komunikacji, ponieważ bez dobrej komunikacji nawet najlepsza jakość traci na swej wartości. Firmy produkujące kawę do zagadnienia komunikacji podchodzą bardzo poważnie, dlatego chciałbym abyście podzielili się ze mną co myślicie o takim pomyśle: Chcielibyśmy, aby nasi klienci mogli zobaczyć dokładnie z jakiej mieszanki kaw przygotowane zostało ich espresso. Pomyśleliśmy, że byłoby wspaniale, gdyby każdy nasz klient mógł przeczytać jakie wrażenia i bukiet chcielibyśmy wywołać poszczególnymi mieszankami: czekoladowy aromat meksykańskiej kawy, korzenny etiopskiej Sidamo, czy też waniliowy, tak charakterystyczny dla kaw pochodzących z plantacji znajdujących się na zboczach wulkanów Gwatemali. Do każdej filiżanki dodaliśmy mały papierowy krążek, na którym zawarte zostały wszystkie informacje na temat mieszanki, której użyto do przygotowania kawy bądź cappuciono. Moim zdaniem, każdy klient, nawet ten błądzący gdzieś daleko myślami zapamięta bar, w którym spotka się z taką ciekawą inicjatywą i kreatywną obsługą.